Snelheid van je website testen en optimaliseren

Snelheid van je website testen en optimaliseren

Steeds meer mensen gebruiken hun mobile devices om informatie op te zoeken of aankopen te doen op het internet. In deze blog leg ik uit hoe je ervoor kunt zorgen dat je website voor deze groep gebruikers goed toegankelijk is.

Op dit moment is de verhouding mobiele- en desktop gebruikers respectievelijk 51% en 41% (8% maakt met behulp van andere devices gebruik van het internet, bronvermelding). Dit betekent dat je website ook voor deze grote groep mobiele gebruikers goed toegankelijk moet zijn. Een belangrijke factor welke van invloed is op de toegankelijkheid van je website is de laadtijd en snelheid van je website. Waarom? De twee belangrijkste redenen hiervoor zijn:

Gebruikerservaring: bezoeker haakt minder snel af

Ondanks dat je website op een desktop en mobiel device goed functioneert kan een lange laadtijd van de pagina een belemmering zijn. Het gevolg is dat de gebruiker vroegtijdig afhaakt. Een percentage van 40% haakt af wanneer het laden langer duurt dan drie seconden (bronvermelding). Als een bezoeker eenmaal is afgehaakt is het heel moeilijk om ze later weer terug te laten keren.

Beter vindbaar

Naast de invloed van de gebruikerservaring heeft de laadtijd ook invloed op de vindbaarheid. Een snel ladende webpagina heeft een positieve invloed op het indexeren, omdat de Googlebot per bezoek nu meer pagina’s kan crawlen. Meer geïndexeerde pagina’s betekent een betere ranking van je website en kan uiteindelijk leiden tot een toename van je bezoekersverkeer.

Aan de slag

Snelheid is dus belangrijk maar hoe kunnen we er nu voor zorgen dat je website sneller laadt? Er zijn online veel tools beschikbaar om de snelheid van je website te bepalen: PageSpeed Insights van Google, WebPagetest en Pingdom Website Speed Test. In de basis scannen alle tools dezelfde gegevens, de één wat uitgebreider dan de ander.

Na het scannen van je website geeft de tool aan welke punten aandacht nodig hebben.

Comprimeren van images

Door het optimaliseren van images kan veel winst worden behaald. Wanneer je website gebruik maakt van veel images is het aan te raden de bestandsgrootte te reduceren zonder in te leveren op de afbeeldingskwaliteit. Een eenvoudige stap die je als content beheerder kunt uitvoeren. Er zijn online verschillende tools beschikbaar voor het comprimeren en resizen van afbeeldingen, bijvoorbeeld Compress Jpeg.

Browsercaching

Bepaalde resources zoals bijvoorbeeld JavaScript bestanden, CSS bestanden en afbeeldingen wijzigen niet zo vaak. Toch worden deze elke keer gedownload wanneer een pagina geladen wordt en dat kost tijd. Door caching in te schakelen worden deze resources lokaal opgeslagen. Dit zorgt ervoor dat bij het laden van de pagina deze gegevens direct uit de cache van de webbrowser van de bezoeker gehaald zullen worden en niet opnieuw gedownload hoeven te worden.

Minify JavaScript en CSS bestanden

Door resources te verkleinen en onnodige karakters zoals spaties, tabs, nieuwe regels en commentaar te verwijderen zal de bestandsgrootte afnemen wat de downloadtijd ten goede komt. Het minifyen kan handmatig uitgevoerd worden door middel van een JavaScript Minifier of met behulp van een PHP script.

Schakel Keep-alive in

Elke keer als een webpagina geopend wordt, voert de gebruiker (cliënt) een request uit naar de server en wordt er een connectie gemaakt. Door Keep Alive in te schakelen wordt de connectie tussen cliënt en server open gehouden zodat er meerdere requests tegelijkertijd gedaan kunnen worden. Dit zorgt uiteindelijk voor een betere performance.

Maak gebruik van een Content Delivery Network (CDN)

Naast de html zijn er ook andere bestanden (resources) nodig om je website goed weer te geven. De meeste browsers tonen de pagina pas volledig als alle benodigde resources opgehaald zijn. Wanneer je ervoor zorgt dat deze resources sneller ingeladen zijn, zal dit ook een positief effect hebben op de snelheid van je website. Je kunt dit doen door gebruik te maken van een Content Delivery Network. Een CDN beschikt over servers die verspreid staan over de hele wereld. Wanneer er een kopie van je website op deze servers is opgeslagen, zal de site gedownload worden vanaf de dichtstbijzijnde server. Dit heeft als voordeel dat de content nu een kortere afstand hoeft af te leggen en dus sneller aan de bezoeker getoond zal worden.

Conclusie

Houd tijdens het ontwerpen en optimaliseren van je website rekening met de laadtijd van de pagina. Met een paar eenvoudige stappen is de gebruikerservaring en de vindbaarheid te verbeteren, wat uiteindelijk ten goede komt aan het bezoekersverkeer.