Vijf tips voor het kiezen van een passend relatiegeschenk

Vijf tips voor het kiezen van een passend relatiegeschenk

Wanneer de eerste pepernoten in de winkel liggen, begint het bij mij een beetje te kriebelen. Dit betekent namelijk maar één ding: de feestdagen komen er weer aan! En alhoewel de kerstverlichting nog even in de kast blijft liggen beginnen we stiekem al met de eerste voorbereidingen voor de drukke decembermaand. De tijd dat de pepernoten weer in de winkel liggen is namelijk hét tijdstip om contact te maken met je klanten. Bijvoorbeeld met een relatiegeschenk. Deze zorgen voor een blijvende herinnering omdat je ze iets tastbaars geeft. Wie vindt het niet leuk om een cadeautje te krijgen?

Het geven van een relatiegeschenk heeft voor jou als ondernemer een paar voordelen. Je maakt je klanten blij, je verhoogt je naamsbekendheid en je verbetert je imago. Overweeg dus om, naast die zak pepernoten, relatiegeschenken aan te schaffen!

Hoe kies je een relatiegeschenk dat bij jouw klanten past? 

Goed, je wilt je klanten verrassen met een relatiegeschenk. Het juiste geschenk aan je klanten geven is echter een lastige keuze. Waar kun je zoal aan denken en waar moet je rekening mee houden? Er zijn zoveel verschillende relatiegeschenken in allerlei soorten en maten. Daarbij kun je het ook nog verschillende manieren kiezen voor de opdruk: in één kleur, full colour, graveren of laseren.

Het is belangrijk dat je een geschenk kiest dat aansluit bij jouw bedrijf en jouw klant. Heb je een bedrijf dat zich bezighoudt met een beter milieu, kies dan voor een milieuvriendelijk relatiegeschenk. Of heeft je bedrijf een vrouwelijke doelgroep, kies dan voor een relatiegeschenk dat past binnen die doelgroep. Het is van belang dat je een relatiegeschenk kiest dat jouw doelgroep past. Hoe doe je dat? We geven je vijf tips.

Relatiegeschenk kiezen tip 1 - Zorg dat het een origineel geschenk is

Een origineel geschenk verrast en laat creativiteit zien en wordt hierdoor langer herinnerd. Ook onderscheid je je van de standaard geschenken die je klant al krijgt van anderen. Door het relatiegeschenk te voorzien van een opdruk, wordt het helemaal een persoonlijk geschenk.

Relatiegeschenk kiezen tip 2 - Moet het relatiegeschenk duurzaam, decoratief of functioneel zijn?

Wat je ook kiest, er is geen antwoord fout. Maak echter wel een weloverwogen keuze, zodat het relatiegeschenk goed past bij de identiteit van jouw bedrijf en bij jouw klant. Zorg ervoor dat het gekozen relatiegeschenk de juiste boodschap overdraagt. 

Relatiegeschenk kiezen tip 3 - Bedenk wat de kosten mogen zijn

Geef iets wat qua prijs gepast is met jouw relatie met de klant, want relatiegeschenken zijn van goedkoop tot duur te verkrijgen. Net wat je ervoor kwijt wilt. Een goed geschenk niet zozeer afhankelijk van de prijs, maar wel van de creativiteit.

Relatiegeschenk kiezen tip 4 – Bedenk wanneer je een relatiegeschenk geeft

Natuurlijk, je kunt rond de feestdagen extra aandacht besteden aan je klanten of relaties met een relatiegeschenk. Vergeet alleen niet dat je niet de enige bent die dat doet. Rond de feestdagen worden mensen vaak al in het zonnetje gezet met kerstpakketten, cadeautjes en relatiegeschenken. Op een ander moment je relatie of klant verrassen met een relatieschenk is daarom helemaal geen gek idee.

Naast tijdens de feestdagen kunnen relatiegeschenken ook prima ingezet worden tijdens beurzen en evenementen. Vaak kies je hiervoor andere geschenken dan voor de feestdagen, omdat het doel dan anders is. Je wilt bijvoorbeeld bezoekers trekken en leads verzamelen. In zulke gevallen deel vaak je strooigoed of weggevertjes uit, met hierop een link naar je website of alleen je logo. 

Relatiegeschenk kiezen tip 5 - Houd rekening met de levertijden

December is een van de drukste maanden bij leveranciers van relatiegeschenken. Zorg ervoor dat je op tijd je relatiegeschenken besteld. Dit voorkomt teleurstelling dat je geschenk te laat (of helemaal niet) geleverd wordt en dat je iets anders moet bedenken. 

Geïnteresseerd in het bestellen van relatiegeschenken?

Wanneer je je klant een leuk geschenk geeft, zullen ze dat niet alleen waarderen, maar je maakt ook nog eens gratis reclame voor je bedrijf!

We denken graag mee over een passend geschenk dat jouw doel bereikt. Benieuwd naar onze creatieve ideeën? Laat ons je helpen en samen komen we tot een goed relatiegeschenk voor je klanten!