SSL

SSL

We hebben in een eerder artikel punten van aandacht besproken voor het up-to-date houden van de website en het belang ervan. Daar kunnen we het onderstaande aan toevoegen en willen we dan ook graag onder je aandacht brengen.

Waarom SSL gebruiken?

Sinds enige tijd wordt er strenger op SSL websites gecontroleerd. Dit gebeurt om het dataverkeer tussen bezoekers en websites te beveiligen.

Daarnaast geeft Google de voorkeur aan sites met SSL. Dit houdt in dat een site met SSL hoger in de zoekresultaten wordt getoond.

Dat zijn de positieve effecten van het hebben van SSL.

Jullie belang van het hebben van een dergelijk certificaat is dus

 • het vertrouwen van de bezoeker koesteren,
 • en Google jullie website als waardevoller laten beoordelen in de zoekresultaten.

Deze beveiliging draait vooral om het versleuteld sturen van transactie- en inloggegevens, zoals bij webshops en websites met persoonlijke klantpagina’s.

Geen SSL is dus onbetrouwbaar?!

Het certificaat is geen garantie voor betrouwbaarheid van de inhoud maar het wil niet zeggen dat alles zonder certificaat dus ontbetrouwbaar is. Er is echter wel een aanwijsbaar negatief punt van het NIET hebben van SSL. En dat is de melding die browsers geven als het certificaat niet klopt.

Ze laten zien dat sites niet beveiligd zijn middels gevaar-meldingen. Zoals hieronder ook weergegeven in de afbeelding. Welk van onderstaande symbolen staat er voor jullie URL?

Veiligheidssymbolen betekenis

Maar wij hebben maar een simpele website?!

Bij een ‘simpele’website kan het wat overdreven lijken een certificaat aan te schaffen. Maar bezoekers weten bij binnenkomst niet of jullie een ’simpele’ site hebben of niet! Zijn oog valt als eerste op het gevaren driehoekje en het mag duidelijk zijn dat een bezoeker die het rode driehoekje op jullie site ziet een minder vertrouwd gevoel zal krijgen. Of hij/zij nou wel of niet gegevens zou willen gaan delen, de kleur groen doet het altijd beter als alarm-rood tav veiligheid.

Wat is SSL?

SSL is een encryptie tussen browser en server. Het zorgt ervoor dat gevoelige gegevens, bijvoorbeeld transacties en logins, versleuteld zijn. Je weet dat een website is beveiligd wanneer er HTTPS voor staat. De certificaten zijn er in 3 soorten:

 1. Domeinvalidatie In het certificaat worden gegevens van de domeinnaamhouder opgenomen.

  https URL icoon

 2. Organisatievalidatie In het certificaat worden alle bedrijfsgegevens van de eigenaar van het certificaat opgenomen en gecontroleerd.

  https URL icoon

 3. Extended validation (EV) In het certificaat worden alle bedrijfsgegevens van de eigenaar van het certificaat opgenomen en grondig gecontroleerd. Kamer van koophandel uittreksels worden opgevraagd en de aanvrager wordt opgebeld om te bewijzen dat hij inderdaad de aanvrager van het certificaat is. Met dit certificaat wordt de groene balk in de browser zichtbaar. Dit certificaat kan dan ook niet door particulieren worden besteld.

  https URL icoon met bedrijfsnaam

Er zit tussen de certificaten geen verschil in de mate van versleuteling.

Hebben wij SSL nodig?

SSL is de huidige norm. En waarom niet; voor de kosten hoef je het niet te laten. En voor het vertrouwen van je bezoekers moet je het zeker doen. Er is een certificaat aan te vragen die past bij de functie van jullie web site/webshop.

Heb je naar aanleiding van dit artikel nog vragen of wil je ermee aan de slag maar je weet niet hoe of waar te beginnen?

We helpen jullie graag op weg. Neem even contact op met Rein de Vries: rdvries@dunique.nl of 088 - 002 79 54.