Papier, hier! Welke papiersoort is het meest geschikt voor jouw bedrijf?

Miranda Grolleman
01 Maart 2018
Geschreven door: Miranda Grolleman

Papier is papier? Niets is minder waar. Er zijn veel diverse soorten papier te bedenken. Welke past het best bij jouw bedrijf? Daar gaan we achter komen!

Uncoated en coated papiersoorten

Laten we beginnen met uncoated en coated papier. Wat is het en wat is het verschil tussen die twee soorten?

Uncoated papier wordt ook wel ongesatineerd of ongestreken papier genoemd. Dit papier voelt wat ruw en ziet mat uit. Hierdoor heeft dit papiersoort een warme uitstraling. De kleuren die hierop gedrukt worden, komen wat matter en donkerder over, omdat de inkt meer door het papier wordt opgezogen dan bij coated papier.

Bij het ontwikkelen van een huisstijl wordt er meestal een ongestreken papiersoort gekozen. De reden hiervoor is dat dit papier de inkt opneemt als er door de gebruiker op geschreven en geprint wordt.

Coated papier wordt - heel verrassend - ook wel aangeduid als gesatineerd of gestreken papier. Gestreken papier voelt juist glad aan en glimt wat meer dan het ongestreken soort. Hierdoor is de uitstraling wat afstandelijker en koeler. Als er folders of magazines gemaakt worden met veel beeldmateriaal, is juist een gestreken papiersoort een goede keuze. Doordat de inkt niet in het papier wordt gezogen, komen de kleuren helder over en krijgt het beeldmateriaal meer glans. Bij coated papier is er nog onderscheid tussen de matte en de glanzende soort.

Nog meer verschillen in papiersoort

Papiersoorten kunnen nog meer van elkaar verschillen doordat ze bijvoorbeeld gekleurd zijn.  Dat rood, oranje en geel van elkaar verschillen is eenvoudig te zien, maar heb je wel eens goed gekeken naar de witte soorten? Tussen wit-en-wit zit verschil; houd maar eens twee verschillende papiersoorten naast elkaar. Je zult zien dat het ene papier juist wat witter, geler, grijzer of blauwer is dan het andere. Hierdoor krijgt elk soort zijn eigen unieke uitstaling.

Naast de genoemde verschillende in coating en kleur, hebben sommige soorten ook een bewerking in het papier zelf. Dit kan een watermerk zijn, maar ook kan er een structuur van de vezels in zitten. Dan zijn er nog de verschillen in diktes en gewicht van het papier, waardoor het papiersoort ook weer een andere, eigen uitstraling krijgt. Een visitekaartje voelt heel anders aan dan een reclamefolder, en dat is niet voor niks. Je zult door het zwaardere gewicht, de coating en de kleurweergave sneller geneigd zijn om een visitekaartje te bewaren, terwijl een reclamefolder misschien wel gelijk in de papiercontainer belandt!

Afwerking

Dan heb je nog de mogelijkheid om het papiersoort een extra laagje mee te geven in de afwerking. Dit kan een dispersielak, een Uv-spotlak of een laminaat zijn, zowel glimmend als mat.

Het assortiment van verschillende soorten papier is helaas beperkter geworden de laatste jaren. Door de afgelopen crisisjaren zijn een aantal papierleveranciers failliet gegaan, waardoor niet alle papiersoorten en formaten meer geleverd kan worden.

Conclusie

Met een goed gekozen papiersoort val je op en kun je je onderscheiden. De uitstraling van papier moet ook passen bij je bedrijf en wat je wilt uitstralen. Als je een bedrijf bent dat zich richt op de groen-sector, past hier een natuurkarton-soort bij gezien haar natuurlijke uitstraling. Als een bedrijf juíst wil opvallen, kan hiervoor een heel uitgesproken papiersoort met een mooie glanzende finish gekozen worden, waardoor de kleuren bijna het papier afknallen.

Inderdaad, er zijn veel keuzes die gemaakt kunnen worden om tot het juiste papiersoort te komen. De keuze voor het juiste papier is afhankelijk van meerdere factoren. Nieuwsgierig welke papiersoort het beste past bij jouw bedrijf? Onze grafisch vormgever Miranda adviseert je graag over welk papiersoort voor jouw bedrijf of uiting het meest geschikt is.

Ook interessant
Alle items

Wij zijn Dunique