Cross-sell / up-sell voor dummies

Cross-sell / up-sell voor dummies

Je kent het wel, na het tanken wordt je toch nog gevraagd om even dat pakje kauwgom erbij te kopen voor één Euro (cross-sell). Of je koopt online een camera bij bol.com en ziet op dezelfde pagina ook duurdere of andere varianten (up-sell).

Deze verkooptechnieken worden veel toegepast in de online verkoop en kunnen je webshop een boost geven. Daarnaast kan de bezoeker dit ook als prettig ervaren omdat je inspeelt op zijn of haar wensen.

Cross-sell

Tijdens het bestelproces bied je een product aan wat van toepassing is op het te bestellen product. Neem bijvoorbeeld een fotocamera, het is natuurlijk handig wanneer je hierbij ook een batterij, een tasje en een schoonmaak doekje koopt. Dit geeft bij jou de sales een boost en de klant zal dit als zeer handig ervaren en waarderen. Grote kans dat de bezoeker vaker terug komt!

Maar het hoeven natuurlijk niet altijd aanvullende producten te zijn. Het tankstation verkoopt bijvoorbeeld een doosje Tic-Tac of kauwgom als cross-sell product bij de kassa.

Up-sell

Wanneer je up-sell inzet in je webshop, speel je in op de wensen van de klant en bied je een hoger of duurzamer product aan. Daarbij vermeld je waarom dit product juist zo goed is.

Neem als voorbeeld opnieuw de fotocamera. Naast dat je een Canon camera van €100,00 hebt, zijn er ook modellen van €125,00 waarbij de inkoop voor jou als webshop lager ligt of waar je meer winst uit haalt. Dit product is daarom een up-sell van de €100,00 kostende camera.

Conclusie

Kortom: probeer op de wensen en behoeften van de klant in te spelen. Bied ze een alternatief of beter product aan en zorg ervoor dat je klant ook de accessoires bestelt die bij het product leverbaar zijn. Je zal blij worden omdat je meer verkoopt en de klant zal het in de meeste gevallen (bij een goede product keuze) als prettig ervaren omdat ze bediend wordt aan de hand van hun keuze.

Heb je een Magento webshop, maar kan je (nog) niet deze functionaliteiten gebruiken? Neem dan contact met ons op. We zullen samen kijken hoe we deze krachtige functionaliteiten zo snel mogelijk kunnen activeren.